Selasa, 3 Ogos 2010

betapa diri ini...

Rabiatul Adawiyah -perindu cinta abadi-

tajuk buku yang baru selesai dikhatamkan..sungguh, saat ini aku rasa sangat kerdil dan betapa jauhnya aku untuk dibandingkan dengan sang perindu abadi itu..cintanya hanya untuk yang Esa..keikhlasannya sujud menyembah diri tiada tara bandingnya..bukan syurga atau neraka yang didamba dalam ibadat sehari-harinya..tapi hanya kecintaan Allah juga yang ingin dimiliki..

muhasabah kembali diri ini..betapa selama ini, untuk khusyuk dalam solat juga kurang..apatah lagi untuk redha dalam setiap ujian biarpun hanya sedikit..lebih banyak keluh kesah dari syukur yang terzahir..betapa hinanya hambaMu ini Ya Allah..

selama hidup ini, jarang dirisaukan apa yang Allah akan fikir tapi selalu sibuk untuk memikir apa manusia lain akan fikir..betapa ruginya diri ini..zikir kepadaMu sangat kurang..apatah lagi ibadat lain..selama ini, nafsuku lebih diutamakan..Ya Allah, banyaknya dosa hambaMu ini..

CintaMu sangat didambakan..sering diungkapkan cinta Illahi cinta abadi, Cinta Rasul cinta sejati..tapi jarang berusaha untuk mencari cinta sejati..lebih diutamakan mencari cinta duniawi yang tak kekal abadi..tak terkira dosa yang ditanggung Ya Allah..betapa selama ini, nafsu lebih diutamakan..

betapa selama ini..hati lebih mencintai dunia..jarang ada usaha untuk perbaiki hati ke arahMu..tatkala Kau kurniakan sekecil kecil ujian, keluh kesah melebihi syukur yang dihadiahkan..bila ada sedikit kelebihan yang Kau kurniakan, riyak dan takbur menghias hati..ikhlas hanya keranaMu dikaburi dengan pujian manusia...lupa padaMu yang menganugerahkan segalanya..AmpunanMu dipohon Ya Allah..

setulusnya, hati ini ingin tunduk memohon padaMU..memohon ampun padaMu..ampun atas segala dosa yang tak terhitung banyaknya..untuk sampai ke makam Rabiatu Adawiyah, waliMu itu jauh sekali Ya Allah..betapa kerdilnya diri ini Ya Allah..biar banyak mana dosa yang dilakukan Kau masih mahu memaafkan..betapa malu diri ini memohon padaMu..sesungguhnya AmpunanMu Ya Rahman lebih besar dari kesalahan insan..hanya padaMu tempat hamba akan kembali akhirnya......


hati kalau terlalu bersih,
pandangannya kan menembus hijab
hati jika sudah bersih
firasatnya tepat kerana Allah

tapi hati bila dikotori
bisikannya bukan lagi kebenaran

hati tempat jatuhnya pandangan Allah,
jasad lahir dari pandangan manusia
utamakanlah pandangan Allah
daripada pandangan manusia

p/s: alhamdulillah untuk tiap hidayah Allah dalam berbagai bentuk..subhanallah..

feskum'10..bila la nak sampai sana..herm

assignment sudah dimulakan..sebuk mencari bahan...

2 ulasan:

 1. Assalamualaikum, syukran kerana sudi memiliki naskhah novel RA.

  Alhamdulillah novel kedua, Aminah: Cinta Puteri Quraisy juga sudah berada dalam pasaran, semoga bermanfaat kepada ummah.

  Syukran, wassalam.

  BalasPadam
 2. waalaikummussalam...

  terima kasih sudi jenguk ke sini...
  novel tu sangat best dan menyentuh hati...

  tak sangka pengarang novel ni sudi jenguk ke sini..terima kasih atas kunjungan..=)

  BalasPadam